Kraamzorg Dieuwke de Haan - Verwachtingen
Kraamzorg Dieuwke de Haan - Verwachtingen
Kraamzorg Dieuwke de Haan - Verwachtingen
Kraamzorg Dieuwke de Haan - Verwachtingen

Verwachtingen

Wat is kraamzorg? Als kraamverzorgster controleer ik de gezondheid van moeder en kind. Neem ik de taken van de moeder in het gezin over én zorg ik ervoor dat het huishouden zijn normale gang gaat. Ik begeleid, ondersteun en adviseer wat betreft borst- cq flesvoeding, gezondheid en verzorging.

De wettelijke eigen bijdrage bedraagt voor het jaar 2022 € 4,70 per kraamzorguur. In de zorgpolis van je zorgverzekeraar lees je hier alles over. Meer informatie over de verdeling van de kraamzorguren vind je bij www.knov.nl onder LIP (Landelijk Indicatie Protocol). 

Ik sta je bij tijdens een thuisbevalling en poliklinische bevalling, maar ik kan desgewenst ook aanwezig zijn tijdens een medische bevalling in het ziekenhuis. Hier zijn geen kosten aan verbonden; ik ben er graag voor je. 

De intake verzorg ik zelf. Rond de 32ste week van je zwangerschap maak ik een afspraak om langs te komen ter kennismaking. Daarnaast bespreek ik jouw wensen met betrekking tot de kraamweek, het aantal uren waar je recht op hebt,  de inhoud van de kraamzorg tijdens de bevalling en daarna.  En kan ik al jouw mogelijke vragen bespreken.

Borstvoeding

Kraamzorg Dieuwke de Haan vindt het erg belangrijk dat jullie als ouders op grond van de juiste informatie en professionele zorg van mij, keuzes kunnen maken voor de toekomst van jullie kindje. Wat mag je op gebied van de zorg rondom de voeding van jullie kindje verwachten?

 1. Tijdens de zwangerschap begint ook de voorbereiding op de voeding van jullie kindje. Ik geef informatie over de verschillen tussen borstvoeding en flesvoeding. Zo kun je samen met je partner je keuze maken.
  Wist je bijvoorbeeld dat borstvoeding vol zit met allerlei anti stoffen die jouw baby beschermen? En dat er voldoende voedingstoffen en vitamines in zitten om je kindje wel een half jaar volledige borstvoeding te kunnen geven? Daarnaast is het gratis! En altijd direct op de juiste temperatuur beschikbaar!
  Maak ook gebruik van de informatie van de borstvoedingsorganisaties. Deze staan hieronder vermeld. Via Facebook of andere media zijn er ook groepen waarbij je heel laagdrempelig verhalen en ervaringen van andere moeders kunt lezen.
 2. Direct na de geboorte ligt je baby lekker bloot tegen je aan.  Het harde werken zit er op. Jullie kunnen eindelijk kennis maken met jullie kleintje! Ik zorg voor rust, zodat jullie alle tijd hebben om te genieten van dat bijzondere eerste uur met elkaar. Ook als je niet hebt gekozen om borstvoeding te geven is huid op huid contact van groot belang voor jou en jullie kindje
 3. Je pasgeboren baby voelt je warme huid en gaat vaak al tijdens het eerste contact op zoek naar de borst. Als je baby  ongestoord zijn gang gaat, zal er een grote kans zijn dat hij de borst zelf vindt en meteen goed kan drinken. Die eerste kleine slokjes zijn van groot belang.  Dit wordt ook wel “het gouden uur” genoemd.
  Als je je baby binnen één uur na de bevalling aanlegt, slaat hij dit als het waren op in zijn hersentjes. Zo weet hij de volgende keer vaak goed hoe hij weer aan de borst moet drinken.
  Daarnaast heeft snel en frequent aanleggen nog meer voordelen:
  • de baby krijgt direct het colostrum ( eerste borstvoeding) binnen. Dit colostrum bevat veel anti stoffen en heeft een laxerende werking waardoor je baby snel zijn darmen zal lozen. Met als voordeel dat hij minder kans heeft om geel te worden.
  • De baarmoeder zal door het drinken aan de borst goed kunnen samentrekken waardoor bloedverlies beperkt blijft en je minder kans op infectie hebt.
 4. Je baby mag dag en nacht bij je blijven en ik geef uitleg en ondersteuning, zodat jullie allebei wennen aan drinken aan de borst. Praktisch alle vrouwen kunnen in de loop van de tijd meer dan genoeg moedermelk produceren. Toch is iedere vrouw anders en gaat het misschien anders dan je in je omgeving hebt gehoord. Ik zal per situatie je voorzien van goede en eerlijke adviezen. Kraamzorg Dieuwke de Haan hanteert de richtlijnen van veilig slapen. Deze zijn te vinden op www.veiligheid.nl
 5. De baby mag drinken naar behoefte en dat is de eerste weken heel vaak. Meestal 8-12 keer per dag. Jouw baby is er nog niet klaar voor om hele lange blokken te slapen. Nachtvoedingen horen er echt bij de eerste weken. Ik zorg dat je tussendoor voldoende kunt rusten.
 6. Bijvoeding is haast nooit nodig als je baby gezond en voldragen is en daarbij effectief drinkt. Colostrum en borstvoeding bevat heel veel gezonde vetten en voedingstoffen voor een gezonde groei en ontwikkeling van je baby. Daarnaast heeft je baby voldoende reserves aan vocht en vetten voor de eerste 24-48 uur. Samen met jullie als ouders en met jullie verloskundige houd ik goed in de gaten of alles goed gaat met jullie baby. Zo nodig zal ik jullie informeren als bijvoeding noodzakelijk mocht zijn.
 7. Ik leg uit welke houdingen prettig zijn om te voeden en hoe de baby goed aan de borst drinkt. Pijn hoort er niet bij.  Wel moeten je borsten vaak de eerste dagen even wennen. Goed aanleggen voorkomt een hoop ongemakken. Ik zorg ervoor dat je in de loop van de kraamweek helemaal zelfstandig en zonder grote problemen je baby kan voeden. En dat je weet waarop je moet letten.
 8. Soms heeft een baby bijzondere zorg nodig en kunnen jullie tijdelijk niet bij elkaar zijn en/of je baby is nog niet in staat om goed te drinken. En wordt de zorg tijdelijk van mij overgenomen door het ziekenhuis. Ook daar is goede hulp rondom de borstvoeding aanwezig. Bij jullie thuiskomst zal ik indien nodig contact met hen hebben voor aanvullingen op de overdracht die jullie mee naar huis krijgen.
  Ik beschik direct over allerlei borstvoedingshulpmiddelen. Een borstkolf kun je bij mij kosteloos gebruiken. Indien nodig kan er altijd een lactatiekundige geadviseerd worden. Ik heb goede contacten met lactatiekundigen uit de regio.
 9. Jonge baby’s kunnen in de war raken door een fopspeen. Ze drinken dan niet zo goed meer aan de borst. Daarnaast kost het zuigen op een fopspeen veel energie waardoor een kindje misschien te moe is voor de borst. Het kan ook zijn dat ze  minder vaak borstvoeding krijgen omdat ze voedingen missen. Ik adviseer daarom om voorlopig liever geen fopspeen en ook nog geen fles te geven. Indien je baby toch bijvoeding nodig heeft doe ik dit doormiddel van een cupje of vinger-voeden.
 10. Na afloop van de kraamtijd kun je voor begeleiding bij borstvoeding terecht bij het consultatiebureau en of de lactatiekundige. Ik geef je ook informatie over de borstvoedingsorganisaties. Daar zijn vrouwen actief die zelf hun kinderen gevoed hebben en na een extra training allerlei vragen kunnen beantwoorden. Deze hulp is gratis.
 11. Na een tijdje is borstvoeding geven voor de meeste vrouwen makkelijk en plezierig. Ik raad je aan om de eerste zes maanden alleen moedermelk te geven. Daarna heeft je baby ook ander voedsel nodig. Je kunt borstvoeding blijven geven zo lang als jij en je baby willen.

De onderstaande site's hebben goede informatie.
http://www.borstvoeding.com
http://www.lalecheleague.nl/
 

Flesvoeding

Als je door omstandigheden je kindje geen borstvoeding kunt, of wilt geven is flesvoeding het alternatief.
Met flesvoeding wordt bedoeld : volledige zuigelingenvoeding of ook wel kunstvoeding genoemd. De samenstelling van flesvoeding is vastgelegd in de Warenwet. Het maakt daarom dus niet uit welk merk jullie kiezen.
Krijgt jullie kindje straks flesvoeding dan zal ik ook hier jullie in begeleiden en wegwijs maken rondom de zorg die daarbij komt kijken. 
Ook bij flesvoeding is het belangrijk dat jullie kindje veel huid op huid contact heeft.